24 ΜΑΪΟΥ 2014

ΑΥΓΗ

Συνέντευξη στον Ανδρέα Πετρόπουλο

Προεκλογική εξαγγελία χωρίς αντίκρυσμα χαρακτηρίζει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάββας Ρομπόλης τη δημιουργία 750.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια που ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ο πρωθυπουργός. Επίσης δηλώνει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση συναντά μεγάλη απήχηση και τονίζει πώς "ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα καταλάβει την πρώτη θέση και με διαφορά από το δεύτερο κόμμα, επιταχύνοντας τις πολιτικές εξελίξεις".

Τι σηματοδοτεί η παρουσία σας στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ;

Η παρουσία μου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί την ένταξή μου στην υλοποίηση της εναλλακτικής στρατηγικής της παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Σε εθνικό επίπεδο, η παραγωγική και κοινωνική καθίζηση που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια και το πρόγραμμα της εσωτερικής υποτίμησης απαιτεί την ανάσχεσή της και την εγκαθίδρυση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανασύστασης του κράτους πρόνοιας

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ανεργία των 26 εκατομμυρίων, εκ των οποίων 6 εκατομμύρια νέοι, που έχει δημιουργήσει η λιτότητα στην Ευρώπη απαιτεί αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης με την προσθήκη τέταρτου κριτηρίου του επιπέδου της απασχόλησης ή της ανεργίας και την αλλαγή του καταστατικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την προσθήκη της κεντρικής επιδίωξης της καταπολέμησης της ανεργίας. Τις αλλαγές αυτές θα τις προωθήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωπαϊκή Αριστερά ως αναγκαίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ευρώπη.

 

Ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει προεκλογικά ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που περιλαμβάνει τη δημιουργία 750.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό και μάλιστα με δεδομένα τα νέα μνημονιακά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου;

Η κεντρική κατεύθυνση και το περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης εστιάζεται στην επιδίωξη ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας και αμφισβητούμενου αριθμού θέσεων εργασίας με ατμομηχανή τις επιχειρήσεις (προσφοράς) με την παροχή φορολογικών κινήτρων υψηλών ποσοστών κερδοφορίας, φθηνή και ευέλικτη εργασία, χαμηλών συντάξεων, και πώλησης σε χαμηλές τιμές στις επιχειρήσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου (ιδιωτικοποιήσεις).

Αντίθετα, η πρόταση της παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως ατμομηχανή την αύξηση του κατώτατου μισθού από 586 ευρώ σε 751 ευρώ, την άμεση αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της διαιτησίας, τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και την ανασύσταση του κράτους πρόνοιας (ζήτηση). Σε ό,τι αφορά στο αναπτυξιακό σκέλος, η ατμομηχανή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ συνίσταται στις κλαδικές αντί στις οριζόντιες πολιτικές και στη μεταμόρφωση του παραγωγικού συστήματος με τις συστάδες επιχειρήσεων, τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και την κοινωνική οικονομία.

 

Είναι εφικτή η δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας τον χρόνο;

Πρόκειται για προεκλογική διακήρυξη χωρίς αντίκρυσμα με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, δεδομένου ότι για να δημιουργηθούν 120.000 θέσεις εργασίας τον χρόνο στην Ελλάδα θα πρέπει σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αλλά και διεθνών ερευνητικών κέντρων, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ετησίως να είναι 9%. Πράγμα εντελώς ανέφικτο να συμβεί στην ελληνική οικονομία μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

 

Περισσότερο ακόμα που έχουμε μπροστά μας νέα μέτρα με το Μεσοπρόθεσμο.

Οι παραπάνω προβλέψεις εντάσσονται στα μέτρα και τους στόχους του αναθεωρημένου Μνημονίου 2015-2018 το οποίο επιμελώς λησμονεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, δεδομένου ότι την περίοδο αυτή οι Έλληνες πολίτες θα υποστούν συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, μείωση των επικουρικών και του εφάπαξ από τον προσεχή Ιούλιο και μείωση των κύριων συντάξεων από 1.1.2015 με την εφαρμογή της ρήτρας του ελλείμματος στις επικουρικές, στο εφάπαξ και στις κύριες συντάξεις. Επιπλέον, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο, η κρατική επιχορήγηση στην κοινωνική ασφάλιση από 15 δισ. το 2012 και 21 δισ. το 2011 θα μειωθεί στα 8,6 δισ. τον χρόνο την τριετία 2015-2018, γεγονός που σηματοδοτεί περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων.

 

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, εκτιμάτε πως το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπή βρίσκει ανταπόκριση;

Η εμπειρία μου από τη συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές μού επιβεβαιώνει τη μαζική ανταπόκριση και προσδοκία των συμπολιτών μας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Γι' αυτό ακριβώς πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάβει την πρώτη θέση και η διαφορά από το δεύτερο κόμμα θα είναι τέτοια που θα σηματοδοτήσει κατά το τρέχον έτος πολιτικές εξελίξεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ «Να δώσουμε μάχη στην Ευρώπη για την απασχόληση και τα εργασιακά δικαιώματα»

19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

εφημερίδα Αυγή

«Ο κατώτατος μισθός πρέπει να γυρίσει

στα επίπεδα του 2009»

Oικονομική κρίση και

κοινωνικό κράτος

ΣΑΒΒΑΣ ΡΟΜΠΟΛΗΣ,

εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, 2013

Η μετανάστευση από και

προς την Ελλάδα

Απολογισμοί και προοπτικές

ΣΑΒΒΑΣ ΡΟΜΠΟΛΗΣ,

εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, 2010

Κοινωνική ασφάλιση

Η διαρκής κρίση και προοπτικές

ΣΑΒΒΑΣ ΡΟΜΠΟΛΗΣ,

εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, 2005

Η κοινωνική πολιτική μετά

την κρίση του κράτους πρόνοιας

ΣΑΒΒΑΣ ΡΟΜΠΟΛΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΛΕΤΣΟΣ

εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, 2005

Αναλογιστική μελέτη ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

ΣΑΒΒΑΣ ΡΟΜΠΟΛΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΝΙΑΣ,

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΓΙΟΣ,

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΟΓΛΟΥ

ΙΝΕ (ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ), 2007

Εργασία και οικονομία

ΣΑΒΒΑΣ ΡΟΜΠΟΛΗΣ

εκδόσεις ΚΑΜΠΥΛΗ, 2001

Υγεία και οικονομία

ΣΑΒΒΑΣ ΡΟΜΠΟΛΗΣ

εκδόσεις ΚΑΜΠΥΛΗ, 1999

ΒΙΒΛΙΑ

13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

fmvoice.gr

«Η ανεργία θα ξεπερνά το 17%

στην Ελλάδα ακόμη και μετά το 2025»

 

1 ΜΑΪΟΥ 2013 in.gr «Κοινωνικό κραχ και άνεργη ανάκαμψη»

Επικοινωνία

E-MAIL: savvas.robolis@gmail.com

FIND US:

PHOTOGRAPHY: GEORGE TSAFOS

DESIGNED BY:

Copyright © 2016

ΣΑΒΒΑΣ ΡΟΜΠΟΛΗΣ

graphics