22 ΜΑΪΟΥ 2014

εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

Συνέντευξη στον Ηλία Κάνιστρα

Πιστεύετε ότι η παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή πορείας της οικονομίας;

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική κοινωνία και η οικονομία, επιβάλλει την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος για την ανάπτυξη της απασχόλησης και της αναβάθμισης του κράτους πρόνοιας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής, με αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ, στα 751. Αυτή η αύξηση, στον πρώτο χρόνο εφαρμογής της, θα μας δώσει μία αύξηση της ζήτησης κατά 0,75%, του ΑΕΠ κατά 0,5% και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 7.000 νέες θέσεις εργασίας. Σε ό,τι αφορά το φορολογικό σύστημα, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο που θα κατανέμει δίκαια τα βάρη, καταργώντας το σημερινό, που επιβαρύνει τη μισθωτή εργασία, τους συνταξιούχους και τις μικρές επιχειρήσεις.

Σχετικά με την παραγωγική ανασυγκρότηση, θα πρέπει να αναζητηθούν ανά περιφέρεια, οι ηγετικοί κλάδοι της οικονομίας, όπου θα αναπτυχθούν δημόσιες επενδύσεις σε αναπτυξιακές και κοινωνικές υποδομές, δηλαδή τα δίκτυα, όπως οδικά σιδηροδρομικά, λιμενικά και ψηφιακά.

Οσον αφορά στις ιδιωτικές επενδύσεις, θα πρέπει και αυτές προσανατολιστούν στους συγκεκριμένους κλάδους.

Η επεξεργασία της πρότασης για την παραγωγική ανασυγκρότηση εξειδικεύει σαν ηγετικούς κλάδους της οικονομίας, τους κλάδους της ενέργειας και των υδρογονανθράκων, των τραπεζών, του πρωτογενούς τομέα, των τροφίμων και των ποτών, των δομικών υλικών και του μετάλλου. Ενας ακόμη σημαντικός ηγετικός κλάδος είναι ο τουρισμός, υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργήσουμε γύρω από αυτόν έναν δακτύλιο μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία ικανοποιούν τη ζήτηση των τουριστών στην Ελλάδα.

 

Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα έχουν εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση, προς όφελος των κατοίκων;

Η παραγωγική αναδιάρθρωση σημαίνει την επιλογή συγκεκριμένων ηγετικών κλάδων, που έχουν υψηλό μερίδιο στο προϊόν και την απασχόληση. Τέτοιοι ηγετικοί κλάδοι στη Δυτική Ελλάδα είναι η φυτική και ζωική παραγωγή, το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, οι κατασκευές, τα καταλύματα και τα εστιατόρια, καθώς και οι μεταφορές. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει η ένταξη της Δυτικής Ελλάδας στις περιοχές της Αδριατικής, είτε με τη σύνδεση των λιμένων είτε με την ανάπτυξη ηλεκτρονικών και ψηφιακών δικτύων. Η Πάτρα είναι η αναπτυξιακή σύνδεση όχι μόνο της Δυτικής Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της χώρας με τις άλλες χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα με την περιοχή της Αδριατικής.

 

Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πείσει την κοινωνία και να γίνει κυβέρνηση;

Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας την εναλλακτική πρόταση της παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης έχει δείξει δείγματα γραφής για την αναγκαιότητα αυτής της πρότασης, που έχει να κάνει με την απομάκρυνση της χώρας από τις πολιτικές της λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας, δηλαδή από τις πολιτικές των μνημονίων. Από αυτή την άποψη νομίζω ότι η κοινωνία θα αποδεχθεί την αναγκαιότητα αυτής της εναλλακτικής πρότασης. Η εκτίμησή μου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατακτήσει με διαφορά την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές. Αυτή η εκτίμηση είναι προσωπική, και απορρέει από τη σύντομη εμπειρία μου μέσα από τις περιοδείες και τις ομιλίες που έχω κάνει ως υποψήφιος ευρωβουλευτής, από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη. Αν, λοιπόν, συμβεί κάτι τέτοιο, εκτιμώ ότι θα σηματοδοτήσει πολιτικές εξελίξεις για εθνικές εκλογές και έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμα κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ομως αυτό το πρόγραμμα έχει και ευρωπαϊκές διαστάσεις, αφού η Ελλάδα είναι ένα παραδοσιακό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρουσιάζοντας λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ και την εθνική αλλά και την ευρωπαϊκή διάσταση του εναλλακτικού σχεδίου ανάπτυξης, πείθει την κοινωνία και είναι σε θέση να του δοθεί η ευκαιρία για να εφαρμόσει αυτή την εναλλακτική στρατηγική.

 

ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Μπορεί να μην είστε Πατρινός, αλλά εδώ και χρόνια έχετε ισχυρούς δεσμούς με την Πάτρα.

Οι σχέσεις μου με την Πάτρα είναι οικογενειακές, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 40 χρόνια. Επίσης είναι και επαγγελματικές με τις σχέσεις που έχει το Ινστιτούτο Εργασίας και η ΓΣΕΕ με το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας. Ακόμη, είναι οι σχέσεις συνεργασίας που έχει το Ινστιτούτο Εργασίας με το ΙΝΕ Δυτικής Ελλάδας, που εδρεύει στην Πάτρα.

Σε αυτή την περίοδο των 40 ετών, με όλη αυτή τη διάσταση των σχέσεων που έχω αναπτύξει, πρέπει να πω ότι έχω γνωρίσει εξαίρετους ανθρώπους, που είναι αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουν, είτε στο πεδίο της μισθωτής εργασίας είτε στο πεδίο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης μιλά στην «Π», για τις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μέσω του προγράμματος παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, το οποίο -όπως υποστηρίζει- μπορεί να δώσει θέσεις εργασίας, αύξηση της ζήτησης και του ΑΕΠ. Ακόμη, περιγράφει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας, που μπορούν να δώσουν ώθηση στην παραγωγή και στην απασχόληση και εν τέλει στην ανάπτυξη.

Oικονομική κρίση και

κοινωνικό κράτος

ΣΑΒΒΑΣ ΡΟΜΠΟΛΗΣ,

εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, 2013

Η μετανάστευση από και

προς την Ελλάδα

Απολογισμοί και προοπτικές

ΣΑΒΒΑΣ ΡΟΜΠΟΛΗΣ,

εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, 2010

Κοινωνική ασφάλιση

Η διαρκής κρίση και προοπτικές

ΣΑΒΒΑΣ ΡΟΜΠΟΛΗΣ,

εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, 2005

Η κοινωνική πολιτική μετά

την κρίση του κράτους πρόνοιας

ΣΑΒΒΑΣ ΡΟΜΠΟΛΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΛΕΤΣΟΣ

εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, 2005

Αναλογιστική μελέτη ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

ΣΑΒΒΑΣ ΡΟΜΠΟΛΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΝΙΑΣ,

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΓΙΟΣ,

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΟΓΛΟΥ

ΙΝΕ (ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ), 2007

Εργασία και οικονομία

ΣΑΒΒΑΣ ΡΟΜΠΟΛΗΣ

εκδόσεις ΚΑΜΠΥΛΗ, 2001

Υγεία και οικονομία

ΣΑΒΒΑΣ ΡΟΜΠΟΛΗΣ

εκδόσεις ΚΑΜΠΥΛΗ, 1999

ΒΙΒΛΙΑ

10 ΜΑΪΟΥ 2014

toportal.gr

«Η Ευρωπαϊκή Ριζοσπαστική Αριστερά θα ανατρέψει το νεοφιλελεύθερο

status quo στην Ευρώπη»

19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

εφημερίδα Αυγή

«Ο κατώτατος μισθός πρέπει να γυρίσει

στα επίπεδα του 2009»

29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

«Να δώσουμε μάχη στην Ευρώπη

για την απασχόληση και τα εργασιακά δικαιώματα»

13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

fmvoice.gr

«Η ανεργία θα ξεπερνά το 17%

στην Ελλάδα ακόμη και μετά το 2025»

 

Επικοινωνία

E-MAIL: savvas.robolis@gmail.com

FIND US:

PHOTOGRAPHY: GEORGE TSAFOS

DESIGNED BY:

Copyright © 2016

ΣΑΒΒΑΣ ΡΟΜΠΟΛΗΣ

graphics